Açıklama : Nefes borusu hastalıklarında tavsiye edilen şifalı bitkiler ve tedavi yolları bu bölümde de
geçerlidir.
Acı bakla (Yahudi baklası) : Kaynatılarak buharı içe çekilir.
Ada çayı : Anason, melekotu, sığır kuyruğu ile karıştırılarak çayı ve suyu içilir.
Adasoğanı : Çayı ve suyu içilir. Macunu yenir.
Ağulu kök : Şurubu içilir.
Akasya : Çiçeklerinin çayı ve suyu içilir.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Altın kökü (ipeka) : Çayı ve suyu içilir.
Altın otu : Çayı ve suyu içilir.
Anason : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Andız otu (kökü) : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Asma (bağ yaprağı) : Tohumları balla karıştırılırsa iyi gelir.
At kestanesi : Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilir.
At kuyruğu (kırk kilit) : Đnce kıyılır, kurutulur, çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa
zehirleyebilir.
Badem ve yağı : Yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, Şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Baldıran (ağıotu) : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Banotu (gavur haşhaşı) : Çayı ve suyu içilir.
Beyaz marrup : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Biberiye (kuşdili) : 40 gramının iki litre suda yapılan, haşlamaları kullanılır.
Boğumluca ot : Çayı ve suyu içilir.
Büyük Ebegümeci : Çayı ve suyu içilir. Buğusu içe çekilir.
Çam : Çayı, suyu ve hülasası içilir. Buğusu yapılır.
Çay : Radyasyonsuz olmak şartı ile, limonlu içilir.
Çemen otu : Hurma yahut bal ile birlikte pişirilir, süzülerek kullanılır.
Çit hardalı : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı kullanılır.
Çuha çiçeği : Şurubu içilir.
Elma : Yenir. Suyu ve şurubu içilir. Şurubu içilir.
Eşek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, birer fincan içilir.
Gelincik : Çayı ve suyu içilir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Göz otu : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Greyfurt (ağaç kavunu) : Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içinde bırakılır ve her gün acılığı gidene
kadar suyu değiştirilir, balla karıştırılarak marmelât yapılır.
Güz çiğdemi : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Güzel avrat otu : Çayı, suyu ve şurubu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Hanımeli : Çayı ve suyu içilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Hazenbel : Çayı ve suyu içilir.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Pişirilip suyu içilir.
Ihlamur : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Đblis arpa otu : Çayı ve suyu içilir.
Đncir : Yenir.
Kahve : Şekersiz içilir.
Kalkan otu : Arpa suyu ile karıştırarak içilir.
Kambil otu : Çayı ve suyu içilir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabiber : Zeytin ve yağı ile, kaynatılarak içilir.
Katran : Katranın köpüğünden 4 - 5 gram, meyan balı ve anason ile beraberce, yemekler arası birer
yemek kaşığı alınmaya bir müddet devam edilir.
Kaz ayağı : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Kedi otu : Selvi kozalağı, anduz kökü, kantaron çiçeği, karıştırılır iyice öğütülür, demletilir 4 kat
tülbentle süzülür, daha sonra bebeklere 1 fincan çocuklara 2 - 3 fincan bir günde taksim edilip
içilmeli.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kır yasemini : Badem ile birlikte 5 gram alınır.
Kırmızı sütlengeç : Yenir.
Kırmızı Yavşanotu : Çayı ve suyu içilir.
Kili ermeni : 4 gram ezilerek içilir.
Kimyon : Kimyon, sirke ve su ile Çayı ve suyu içilir.
Kuşburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Ladin : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Lobelya : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Maydanoz : Çayı ve suyu içilir.
Mercan kökü : Külü 5 gram içilir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve şurubu içilir.
Müge (inci çiçeği) : Çiçek, yaprak ve kökler çabuk kurutulur çayı ve suyu içilir.
Mürsafi : 10 gram balla içilir.
Mürver : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu içe çekilir.
Öksürükotu (devetabanı) : Çiçeklerinden 15 - 20 gram bir litre suda çay gibi haşlanıp günde bir kaç
yemek kaşığı içilir.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Patlangıç : Köklerinin çayı ve suyu içilir.
Pelesenk ağacı : Çayı ve suyu içilir.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Sahlep : Kökünde bulunan yumrular toz haline getirilir alınırsa iyi gelir.
Sarımsak : Kokusunu gidermek için, sirkenin içinde bekletilerek yenir.
Selvi ağacı : Kozalakları kaynatılır şerbet yapılır üzüm şırası ile içilir.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Sinirli ot : Çayı ve suyu içilir.
Soğan : Kuyruk yağı ile pişirilerek azar azar yenir.
Söğüt (aksöğüt) : Yaprakları şekerle toz yapılır yemek aralarında çay kaşığı ile içilir.
Su teresi : Merhemi sürülür.
Su zambağı (mavi zambak) : Çayı ve suyu içilir.
Susam : Yenir.
Susam yağı : Birer fincan içilir.
Tatula (boruçiçeği) : Kuru yaprak ve çiçekleri sigara gibi içilir. Çayı ve suyu içilir.
Temir Hindi (Hint hurması) : Suyu içilir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Turp : Yenir, suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Yabani hardal : Çayı ve suyu içilir.
Yabani Havuç : Yenir. Suyu içilir.
Yabani sarmaşık : Çorbası içilir.
Yabani yulaf : Buharı içe çekilir.
Yalancı dişotu : Çayı ve suyu içilir.
Yavşanotu (yarpuz - filiskin) : Đncirle birlikte yenir. Macunu yapılır. Çayı ve suyu içilir. Yağı kullanılır.
Yen tün : Çayı ve suyu içilir.
Yılan yastığı : Çayı ve suyu içilir.
Yumurta : Yenir ve içilir.
Yüksükotu : Kuru yapraklarından az miktarda içilir, fazlası zehirleyicidir.
Zofa otu : Tohumunun çayı ve suyu içilir.
geçerlidir.
Acı bakla (Yahudi baklası) : Kaynatılarak buharı içe çekilir.
Ada çayı : Anason, melekotu, sığır kuyruğu ile karıştırılarak çayı ve suyu içilir.
Adasoğanı : Çayı ve suyu içilir. Macunu yenir.
Ağulu kök : Şurubu içilir.
Akasya : Çiçeklerinin çayı ve suyu içilir.
Akgünlük sakızı : Macunu yenir, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Altın kökü (ipeka) : Çayı ve suyu içilir.
Altın otu : Çayı ve suyu içilir.
Anason : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Andız otu (kökü) : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Ardıç tohumu (siyah) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Asma (bağ yaprağı) : Tohumları balla karıştırılırsa iyi gelir.
At kestanesi : Bir bardak suya bir kaşık toz konularak günde üç kere içilir.
At kuyruğu (kırk kilit) : Đnce kıyılır, kurutulur, çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa
zehirleyebilir.
Badem ve yağı : Yenir. Hülasası içilir. Yağı sürülür.
Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, Şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür.
Baldıran (ağıotu) : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Banotu (gavur haşhaşı) : Çayı ve suyu içilir.
Beyaz marrup : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Biberiye (kuşdili) : 40 gramının iki litre suda yapılan, haşlamaları kullanılır.
Boğumluca ot : Çayı ve suyu içilir.
Büyük Ebegümeci : Çayı ve suyu içilir. Buğusu içe çekilir.
Çam : Çayı, suyu ve hülasası içilir. Buğusu yapılır.
Çay : Radyasyonsuz olmak şartı ile, limonlu içilir.
Çemen otu : Hurma yahut bal ile birlikte pişirilir, süzülerek kullanılır.
Çit hardalı : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Çörek otu : 5 gram su ile yutulur. Macunu yenir. Yağı 5 gram içilir. Yağı kullanılır.
Çuha çiçeği : Şurubu içilir.
Elma : Yenir. Suyu ve şurubu içilir. Şurubu içilir.
Eşek kulağı : 50 gramı 1 litre suda demletilir, birer fincan içilir.
Gelincik : Çayı ve suyu içilir.
Gökçe (ökse - burç) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Göz otu : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Greyfurt (ağaç kavunu) : Çiçeği açılmadan toplanır, 5 gün su içinde bırakılır ve her gün acılığı gidene
kadar suyu değiştirilir, balla karıştırılarak marmelât yapılır.
Güz çiğdemi : Çayı ve suyu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Güzel avrat otu : Çayı, suyu ve şurubu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Hanımeli : Çayı ve suyu içilir.
Hardal (siyah) : Macunu yenir. Hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Hazenbel : Çayı ve suyu içilir.
Helile (kara ve sarı) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Hint sümbülü (Mekke ayrığı) : Pişirilip suyu içilir.
Ihlamur : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Isırgan otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Đblis arpa otu : Çayı ve suyu içilir.
Đncir : Yenir.
Kahve : Şekersiz içilir.
Kalkan otu : Arpa suyu ile karıştırarak içilir.
Kambil otu : Çayı ve suyu içilir.
Kantaron (sarı) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabaş lavanta çiçeği : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Karabiber : Zeytin ve yağı ile, kaynatılarak içilir.
Katran : Katranın köpüğünden 4 - 5 gram, meyan balı ve anason ile beraberce, yemekler arası birer
yemek kaşığı alınmaya bir müddet devam edilir.
Kaz ayağı : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Kedi otu : Selvi kozalağı, anduz kökü, kantaron çiçeği, karıştırılır iyice öğütülür, demletilir 4 kat
tülbentle süzülür, daha sonra bebeklere 1 fincan çocuklara 2 - 3 fincan bir günde taksim edilip
içilmeli.
Kekik : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Kır yasemini : Badem ile birlikte 5 gram alınır.
Kırmızı sütlengeç : Yenir.
Kırmızı Yavşanotu : Çayı ve suyu içilir.
Kili ermeni : 4 gram ezilerek içilir.
Kimyon : Kimyon, sirke ve su ile Çayı ve suyu içilir.
Kuşburnu (yabani gül) : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Ladin : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Lobelya : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Maydanoz : Çayı ve suyu içilir.
Mercan kökü : Külü 5 gram içilir.
Meyan kökü : Macunu yenir. Çayı, suyu ve şurubu içilir.
Müge (inci çiçeği) : Çiçek, yaprak ve kökler çabuk kurutulur çayı ve suyu içilir.
Mürsafi : 10 gram balla içilir.
Mürver : Çayı ve suyu pamukla iyice süzülür, ılık olarak içilir.
Nane : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Oğulotu (melisa) : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Okaliptüs (sıtma ağacı) : Yaprağının buğusu içe çekilir.
Öksürükotu (devetabanı) : Çiçeklerinden 15 - 20 gram bir litre suda çay gibi haşlanıp günde bir kaç
yemek kaşığı içilir.
Papatya : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Patlangıç : Köklerinin çayı ve suyu içilir.
Pelesenk ağacı : Çayı ve suyu içilir.
Rezene : Macunu yenir. Çayı, suyu ve hülasası içilir. Yağı kullanılır.
Sahlep : Kökünde bulunan yumrular toz haline getirilir alınırsa iyi gelir.
Sarımsak : Kokusunu gidermek için, sirkenin içinde bekletilerek yenir.
Selvi ağacı : Kozalakları kaynatılır şerbet yapılır üzüm şırası ile içilir.
Sinameki : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Sinirli ot : Çayı ve suyu içilir.
Soğan : Kuyruk yağı ile pişirilerek azar azar yenir.
Söğüt (aksöğüt) : Yaprakları şekerle toz yapılır yemek aralarında çay kaşığı ile içilir.
Su teresi : Merhemi sürülür.
Su zambağı (mavi zambak) : Çayı ve suyu içilir.
Susam : Yenir.
Susam yağı : Birer fincan içilir.
Tatula (boruçiçeği) : Kuru yaprak ve çiçekleri sigara gibi içilir. Çayı ve suyu içilir.
Temir Hindi (Hint hurması) : Suyu içilir.
Tere otu ve tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Turp : Yenir, suyu içilir.
Üzerlik tohumu : Macunu yenir. Çayı ve suyu içilir.
Yabani hardal : Çayı ve suyu içilir.
Yabani Havuç : Yenir. Suyu içilir.
Yabani sarmaşık : Çorbası içilir.
Yabani yulaf : Buharı içe çekilir.
Yalancı dişotu : Çayı ve suyu içilir.
Yavşanotu (yarpuz - filiskin) : Đncirle birlikte yenir. Macunu yapılır. Çayı ve suyu içilir. Yağı kullanılır.
Yen tün : Çayı ve suyu içilir.
Yılan yastığı : Çayı ve suyu içilir.
Yumurta : Yenir ve içilir.
Yüksükotu : Kuru yapraklarından az miktarda içilir, fazlası zehirleyicidir.
Zofa otu : Tohumunun çayı ve suyu içilir.
Yorumlar
Yorum Gönder